You are currently viewing Blootleggen
My Skin Has Many Colors 120x100cm

Blootleggen

Mazen Khaddaj
Mazen M. Khaddaj(1985, Libanon) is een multidisciplinaire kunstenaar die zowel de schilderkunst, de installatie en de video- als performancekunst tot zijn werkterrein rekent. Khaddaj werkte een aantal jaren als Art Director voordat hij zich, met succes, volledig toelegde op de beeldende kunst en zich uiteindelijk in Duitsland vestigde. Eerst in Leipzig en later in Berlijn waar hij op dit moment verblijft.  
 
Khaddaj onderzoekt de relatie tussen individuele identiteit, geloofssystemen en de samenleving in het algemeen. Dit onderzoek vond onder meer zijn weerslag in een serie prachtige schilderijen (Lützner Street 7, 2018-2019) die, naar eigen zeggen, een vertaling zijn van gevoelens als liefde, hoop, ambitie, plezier, eenheid, begrip en acceptatie. Een serie werk over gevoelens en observaties, opgedaan tijdens zijn kennismaking met een voor hem nieuwe omgeving (Duitsland), waarin nieuwkomers en de daar al langer levende bewoners elementen van elkaars cultuur overnemen en delen. Een proces dat betekenis krijgt in de ontmoeting.
 
Mazen Khaddaj werkt in series. Series met duidelijke thema’s waarin hij zijn ervaringen verwerkt en  persoonlijke denkwereld onderzoekt. Deze visualiseert hij in series van schilderijen die een zeer duidelijke signatuur hebben. We zien geabstraheerde figuren en vlakke vormen in vloeiende beweging op een monochrome ondergrond. De ondergrond is doorgaans mat, de vormen zijn glanzend.
 
Dit levert een een ruimtelijke ervaring op die nog eens wordt versterkt doordat vorm (figuur) en grond niet altijd duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Het beeld is ‘ambigue’, dubbelzinnig. De grond lijkt soms figuur te zijn en omgekeerd. Vorm en contra-vorm vragen beiden om aandacht en kunnen niet altijd gelijktijdig worden waargenomen
 
Ook het gebruik van een welhaast provocerend kleurpalet draagt bij aan de bovengenoemde ervaring. Harde kleuren tegenover zachte kleuren, warme tegenover koude kleuren en zuivere kleuren tegenover verzadigde kleuren zorgen voor een aangename gelaagdheid en maken het kijken naar het werk tot een verrassende en bijzondere belevenis.

Zichtbare gedachten 
Kunst Kan…presenteert een aantal schilderijen uit een in 2019 en 2020 gemaakte serie werk waarin Khaddaj graaft in de (veronderstelde) verbeelding van de ander en zichzelf. Wat, vraagt hij zich af, als de gedachten zichtbaar waren? Kijken we dan anders naar elkaar?  Met Visible Thoughts probeert Khaddaj in de complexiteit van de ziel door te dringen en een tipje van de sluier op te lichten.

The Artists Are Not Present
Voor haar performance The Artist is Present zat de welbekende performancekunstenares Marina Abramović drie maanden lang zes dagen per week in het atrium van het Museum of Modern Art in New York. Mensen kregen de gelegenheid om één voor één tegenover haar zitten. Ze mochten haar aankijken. En dat gaat helaas niet meer…
Tijdens zijn verblijf in een Artist in Residence project in Leipzig in 2020 heeft Khaddaj het thema nog eens opgepakt en daar zijn eigen draai aan gegeven. Wij willen het resultaat niet bij voorbaat weggeven maar iedereen kan zich waarschijnlijk voorstellen hoe de wereld er op het moment voor de kunstenaar uitziet. Tragikomisch en vol zelfironie neemt Khaddaj ons mee in zijn bij Kunst Kan…  te bekijken videopresentatie The Artists Are Not Present om ons eraan te herinneren dat we niet iedereen vergeten die niet aanwezig is tijdens de huidige pandemie.
 
De videopresentatie heeft een prijs gewonnen op het gerenommeerde 37ste Kasseler Dokfest in november 2020. 

Leave a Reply