You are currently viewing Brian Coutinho

Brian Coutinho

Wilde dieren 
Dieren maakt de keramist Brian Coutinho (Suriname, 1975), wilde dieren. Het gevaar van in vrijheid levende wilde dieren relativeert het menselijk bestaan en brengt leven en dood dicht bij elkaar” aldus Coutinho. Ook andere inspiratiebronnen haalt Coutinho uit de natuur en hij combineert deze intuïtief met de symboliek uit fabels, mythen, folklore en religies waarin de mens de natuur probeert te bezweren. Want kernbegrippen in zijn werk zijn de mens, de natuur, leven en dood. Een thematiek die hij vastlegt in materialen als porselein, glas en klei. Soms voegt hij daar ander materialen aan toe zoals hout, steen, metaal of rubber. Beschilderingen op zijn beelden zorgen voor een tweede betekenis laag waarin hij zijn verhalen kan vertellen.

Ongekende mogelijkheden ontdekken
Het werkproces, het werken met de handen, de (on)mogelijkheden van het materiaal, toeval, het volgen van een gevoel is voor Coutinho de aantrekkingskracht van zijn handwerk, zijn ambacht. Hij verbindt een gevoelsmatige en zeer persoonlijke onderwerp- en materiaalkeuze met een complexe werkwijze waarin hij technische perfectie nastreeft.
“Het eindresultaat geeft mij continu nieuwe inzichten over het leven, de kunst en mijzelf, het proces is van begin tot eind een steeds terugkerende leerproces. Ik wil in mijn werk grenzen verleggen, ongekende mogelijkheden ontdekken, en zo unieke sculpturen creëren” zegt Coutinho over zijn werkproces.

Prix de Rome
Coutinho is in 2015 genomineerd voor de Prix de Rome

Leave a Reply