You are currently viewing Constant Anton Nieuwenhuys 
Vrouw en hond, 1965 (litho, 123/200)

Constant Anton Nieuwenhuys 

Constant Anton Nieuwenhuys 
Amsterdam, 1920 – Utrecht, 2005

Werk van Constant Nieuwenhuys was te zien op de tentoonstelling Presenteren, Fêteren en Vieren (januari 2020) Een groepstentoonstelling van kunstenaars die in de Jordaan wonen, hebben gewoont, gewerkt of ermee verbonden zijn geweest.

De in Amsterdam geboren kunstenaar Constant Nieuwenhuys, beter bekend als Constant, behoort samen met kunstenaars als Karel Appel en Corneille tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars die betrokken zijn geweest bij de kunstbeweging Cobra.

In 1948 richt hij samen met Karel Appel, Asger Jorn en Corneille de Cobra-beweging op. In hetzelfde jaar is hij tevens medeoprichter van de Experimentele Groep van Nederlandse beeldende kunstenaars, waarvoor hij het manifest schrijft.

Hij werkt in het begin van de jaren vijftig in de bekende kleurrijke stijl van Cobra. Naast schilderijen in olieverf maakt hij een reeks van kleurenlitho’s (steendruk) in de Cobrastijl.

In 1956 laat de kunstenaar het schilderen achter zich. Hij gaat zich dan bezighouden met stedelijke planning hetgeen vorm krijgt in het visionaire architectuurproject New Babylon, waar hij tot 1969 aan gewerkt heeft.

Met New Babylon schetst Constant een visie voor een wereldwijde stad van de toekomst, waar land collectief bezit is, arbeid volledig geautomatiseerd en de noodzaak om te werken is vervangen door een nomadische levensstijl van creatief spelen. De mensheid kan zich als ‘Homo Ludens’ (spelende mens) in al zijn creativiteit volledig ontplooien.
Onder andere in het Gemeentemuseum in Den Haag is een maquette van New Babylon te bezichtigen. Ook het Stedelijk Museum in Amsterdam bezit enkele prototypes van de denkbeeldige toekomstige ruimtes van Constants New Babylon. Het Gemeentemuseum heeft in 1965 een overzichtstentoonstelling gewijd aan al het werk van Constant dat verband houdt met zijn utopieën op het gebied van stedenbouw.

 

Leave a Reply