You are currently viewing Diana Blok – Kunst Kan… De ziel aanjagen

Diana Blok – Kunst Kan… De ziel aanjagen

Seksuele identiteit, vrouwenrechten, genderongelijkheid, opgelegde esthetiek, rassendiscriminatie en religieuze overtuigingen zijn de focus van de visuele zoektocht van kunstenaar Diana Blok (1952, Montevideo). Als dochter van een Nederlands-joodse vader en een katholieke Argentijnse moeder woonde zij in Uruguay, Mexico, Guatemala en Colombia en studeerde sociologie in Mexico-Stad voordat ze in 1974 naar Amsterdam verhuisde, alwaar ze zich toelegde op de fotografie. 
 
Diana Blok heeft met haar migratie achtergrond vaak het gevoel van buitenaf naar binnen te kijken. Zij is een geëngageerde kunstenaar die, door met een open houding een complexe en veelzijdige werkelijkheid in scène te zetten en naar keuze in te kaderen, vorm geeft aan een eigen wereld. De weerslag hiervan is een enorm oeuvre dat bestaat uit vele en zeer diverse prachtige en aangrijpende projecten en publicaties. Blok laat zich niet makkelijk in een hokje laat plaatsen.
 
Ay Dios
Bij Kunst Kan… is voor de gelegenheid een selectie analoge foto’s uit een wat ouder project uit de kast gehaald. Diana Blok verbleef in het kader van een uitwisselingsproject met de Antillen in 2000 een aantal maanden op Curaçao. Het werk dat zij daar heeft gemaakt valt misschien het beste te omschrijven als een geënsceneerde documentaire die gebaseerd is op ontmoetingen met mensen. Onder de titel  ‘Ay Dios‘ (‘Oh God’) laat zij intieme en poëtische portretten en sociaal-realistische beelden zien. Met haar zowel kritische als empatische blik weet zij een overtuigende presentatie neer te zetten.
 
In 2001 heeft Diana Blok samen met schrijver Jan Brokken een boek samengesteld.
Jan Brokken, schrijver van romans, reisverhalen en literaire non-fictie en lange tijd woonachtig geweest op Curaçao, heeft in dit boek haar foto’s verrijkt met literaire pareltjes. Het boek (Ay Dios) is helaas uitverkocht maar, wie weet, misschien via internet nog te vinden.
 
 
Meer over Diana Blok:
Website                                                
Ay Dios (met teksten J. Brokken 
Film                                            
The Songs of Diana: the Countess of Otherness
Interview

Leave a Reply