You are currently viewing EMILY KAME KNGWARREYE – Kunst Kan in Kaart Brengen

EMILY KAME KNGWARREYE – Kunst Kan in Kaart Brengen

Geboren 1910 (Utopia Central Desert)
Overleden 1996
Land :Alhalkere
Taalgroep: Anmatyerre
Medium: Canvas op linnen
Onderwerpen: Bodypaint, Yam, Dreamtime stories

Emily Kame Kngwarreye is zonder twijfel de beroemdste vrouwelijke Aboriginal-artiest tot nu toe. Ze kan beschouwd worden als een van de grootste hedendaagse Australische artiesten en haar invloed op de wereld van zowel inheemse als niet-inheemse Australische kunst is onbetwist.

Emily werd geboren rond 1910 in Utopia, een Gemeenschap in de Central Dessert, ongeveer 230 kilometer ten noordoosten van Alice Springs. Toen Emily in 1988 begon te schilderen, was ze al bijna 80 jaar oud. Al met al duurde haar schilder carrière niet meer dan zeven jaar, maar in deze korte tijd behaalde ze een roem en reputatie waar veel schilders die hun hele leven schilderen, alleen maar van kunnen dromen.

Een van Emily’s meest opmerkelijke prestaties was haar eindeloze vermogen om nieuwe stijlen te creëren. Het grootste deel van haar werk kan worden onderscheiden door een uitzonderlijk breed palet van felle kleuren, haar minimalistische, abstracte werken met twee kleuren, geïnspireerd op bodypainting en Dream time stories, reflecteren ook een zeldzaam talent.

Buiten Australië krijgt haar werk steeds meer de erkenning die het verdient. In 2008 opende het National Art Center in Tokio de tentoonstelling ‘ Utopia: The Genius of Emily Kame Kngwarreye ‘, de grootste verzameling werken van een enkele Australische kunstenaar die ooit buiten Australië werd tentoongesteld.

Het werk van Emily Kame Kngwarreye is wereldwijd in vele collecties opgenomen.

Awards: Australian Artists Creative Fellowship,1992

Leave a Reply