You are currently viewing ERIK HESSEL

ERIK HESSEL

Erik Hessel
Den Haag, 1951

Werk van Erik Hessel was te zien op de tentoonstelling Presenteren, Fêteren en Vieren (januari 2020) Een groepstentoonstelling van kunstenaars die in de Jordaan wonen, hebben gewoont, gewerkt of ermee verbonden zijn geweest.
De werken zijn nog deels verkrijgbaar.

Erik Hessel zijn inspiratie ligt bij het interpreteren en onderzoeken van de architectonische vormgeving van binnen- en buitenruimten. Door naar het materiaal, veelal afvalmateriaal, te kijken, ontstaan er visuele beelden in zijn hoofd waarbij het verkrijgen van een derde dimensie in het platte vlak hem vooral bezig houdt.

Vrij, experimenteel en muzikaal (ritme) wordt er gezocht naar de vertaling van 2d naar 3d waarbij het platte vlak diepte krijgt. Wat zijn de mogelijkheden binnen deze begrenzing?
Kleur, textuur, structuur, het aanbrengen van lijnen en vlakken dragen bij aan deze zoektocht. Ook werkt hij met een collage-achtige techniek en creëert hij werken in de vrije ruimte.
Naast de vorm, die wordt verbeeld door het in evenwicht brengen van horizontale en verticale beeldelementen, spelen ruimte en diepte een grote rol in zijn werk. Hessel beseft dat realiteit een combinatie is van vorm en ruimte. Hij ziet in dat alles ruimte is: de vorm zelf, maar ook de lege ruimte rondom die vorm.

Bij het tekenen zijn de lijnen de voornaamste uitdrukkingsmiddelen. In de schilderkunst echter worden de lijnen geabstraheerd door kleurvlakken, de begrenzingen van de vlakken vertonen zich als lijnen en behouden hun grote waarde binnen het streven naar diepte. Het antwoord op de definitieve compositie van 2 d naar 3 d lijkt nooit ten einde te zijn en dat maakt zijn werk zo eigentijds en verfrissend.

De beeldend kunstenaar en architect woont en werkt in de Jordaan.

This Post Has One Comment

  1. Alistair

    Eat een waanzinnige collectie kunst!
    Echt inspirerend, zeker gezien deze donkere dagen met zoveel hoge drempels.
    Veel succes en hou vol.

Leave a Reply