Guillaume Le Roy
Blaricum, 1938 – Amsterdam, 2008
Werk van Guillaume Le Roy was te zien op de tentoonstelling Presenteren, Fêteren en Vieren (januari 2020) Een groepstentoonstelling van kunstenaars die in de Jordaan wonen, hebben gewoont, gewerkt of ermee verbonden zijn geweest.
Guillaume Le Roy was een Nederlandse graficus, etser, lithograaf, houtgraveur, pentekenaar, textielkunstenaar en docent aan de academie in Kampen. Guillaume Le Roy woonde en werkte in Amsterdam.
De prenten van Guillaume Le Roy zijn abstract. Hoewel hij in de jaren 1960-1970 een veelkleurige periode heeft gekend, zijn de kleuren zwart, grijs en wit voor hem altijd het belangrijkst gebleven.
Ofschoon abstract heeft Le Roy verschillende keren houtsneden en etsen gemaakt bij uit de literatuur bekende gedichten, zoals De zangen van Maldoror van Comte de Lautrémont (1971-1981), De Baäl Sjem en de tovenaar, een door Martin Buber bewerkte chassidische vertelling (1975), Zwarte aarde van Osip Mandelstam (1976), Abel en Caïn van Baudelaire, Drie gedichten van Bert Schierbeek (1984) en Zomeravond van Maurits Mok (1988).
Exemplaren van De Baäl Sjem en de tovenaar, van Zwarte aarde, Abel en Caïn en Zomeravond zijn opgenomen in de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. De eerste uitgave ook in het Joods Historisch Museum te Amsterdam en het museum Van Bommel van Dam in Venlo. Andere werken zijn opgenomen in de collecties van het Museum van het Boek in Den Haag , het Dordrechts Museum en het Amsterdamse Stedelijk Museum.
“…de ongeëvenaarde meester van de hoogdruk in vormen waardoorheen het licht sijpelt” ( Mathilde Visser, 1975) .
“een koning onder de grafici “ (Hans Redeker, 1980),
”…een echte graficus, verknocht aan de techniek van het kervende mes en bijtende zuren. Het elementaire van die techniek spreekt rechtstreeks uit zijn werk” (Jan Hendrik Bakker, 1992),
“…(zijn ontwikkeling) als graficus is er een naar steeds grotere versobering en onthouding” (Erik Slagter, 2001)
