You are currently viewing Hildegard Peters

Hildegard Peters

Hildegard Peters
Bielefeld (Duitsland), 1923 – Norden (Duitsland) 2017

Werk van Hildegard Peters was te zien op de tentoonstelling Presenteren, Fêteren en Vieren (januari 2020) Een groepstentoonstelling van kunstenaars die in de Jordaan wonen, hebben gewoont, gewerkt of ermee verbonden zijn geweest. De werken zijn nog deels verkrijgbaar.

Hildegard Peters is een schilderes, tekenares en grafica die veel in Amsterdam heeft gewerkt. Zij heeft gestudeerd bij Otto Pankok.

Peters heeft een kenmerkende energieke, expressionistische toets in haar uitgesproken figuratieve werk, dat bestaat uit vele tekeningen en schilderijen, gemaakt in o.a. Algerije, Parijs, Amsterdam en haar geliefde Oost Friesland.

In 1950 reisde Peters, na onder andere een opleiding aan de voorloper van de hedendaagse Universität der Künste in Berlijn, naar Parijs om te studeren. In hetzelfde en het jaar daarop bracht ze tien maanden door in Algerije aan de voet van de Atlas voor studiedoeleinden. In 1953/54 studeerde ze twee semesters aan de Sorbonne en de École des Beaux-Arts met een beursvan de Franse staat. In de Franse hoofdstad bezocht ondermeer Atelier 17 van Stanley William Hayter en de werkplaats van lithograaf Georges Dorfinant.

Zij was, met een jeugd in nazi-Duitsland, maatschappelijk zeer geëngageerd. In de eerste helft van de jaren tachtig was Hildegard Peters bijvoorbeeld een van degenen die sterk protesteerde tegen de bouw van een Heinrich Heine-monument op het waddeneiland Norderney in 1983 omdat het beeld afkomstig was uit de werkplaats van Arno Breker, de favoriete beeldhouwer van Adolf Hitler. 

Zij was ook de initiatiefnemer van de Kunstverein Norden eV, die zij vanaf 1984 jarenlang voorzat. Samen met anderen heeft zij vele tentoonstellingen van regionale en internationaal bekende kunstenaars in Norden geïnitieerd of georganiseerd. Daarnaast bood ze regelmatig studiereizen aan naar Europese kunststeden zoals Amsterdam, Parijs, Florence en Rome.
Zij staat ook aan de basis van de in 1990  opgerichte Internationale Norder Sommerakademie.

In 1977 begon zij een levens- en werkplaatsgemeenschap met Michael Podulke (1922-1988)

Leave a Reply