De Surinaamse kunstenaar Isan Corinde (Brokopondo, 1990) maakt vrolijk stemmende schilderijen, ruimtelijk werk en installaties. Kleurrijk en veelzijdig verbeeld hij het alledaagse leven en zijn herinneringen aan zijn kinderjaren; gestileerde afro kapsels in beton, een schilderij van een paar slippers of auto’s uit melkflessen. De kleuren die hij gebruikt zijn die van de traditionele pangi-stoffen van zijn grootmoeder of de kleuren van de rode aarde, de gebruikte materialen zijn vaak recycle materiaal.
Met rijst en aardappelen
Corinde, die sinds 2016 met zijn familie in Utrecht woont en werkt, leeft in twee werelden. “Met rijst en met aardappelen”.
En hoewel hij zich met Nederland verbonden voelt laat hij zien dat hij geworteld is in de Surinaamse cultuur, de Saramakaanse Marron cultuur, die aan de basis staat van zijn kunstenaarschap. Hij werkt met nieuwe materialen, technieken en ideeën, maar blijft inspiratie putten uit zijn jeugd in Brokopondo, uit de verhalen en gebruiken van de omgeving waarin hij is opgegroeid, van zijn familie en van zijn voorouders.
Was’uma ku Tamundu
Isan Corinde is sterk sociaal betrokken en zet zich in voor de culturele ontwikkeling van kinderen, getuige de vele projecten in zijn ‘district’ in Suriname. En ook de kinderen inspireren omgekeerd Corinde. Zo heeft hij een kinderkleurboek
getekend: Was’uma ku Tamundu. Het verhaal vertelt over een wasplank en een olielamp.