You are currently viewing KARIN BABLOK

KARIN BABLOK

Gevoelig en verraderlijk
Porselein is gevoelig maar ook verraderlijk zegt de in Hamburg gevestigde keramiste Karin Bablok (1964, Duitsland). Porselein wil goed verzorgd en behandeld worden. Zowel bij het draaien als bij het drogen en stoken. Bablok speelt ermee en als ze wint, en dat is gelukkig meestal het geval, dan ontstaan er dunne, transparante en uiterst spannende objecten. Aan de buitenkant en aan de binnenkant gedecoreerd, waardoor een afbeelding op twee niveaus ontstaat en die zich in al zijn elegantie openbaart wanneer je het werk vanuit meerdere standpunten bekijkt. Bablok verbindt de binnenruimte met de buitenkant.

Decoratie
Geïnspireerd door de kracht van de Amerikaanse abstract expressionist Franz Kline, de sculptuur van Eduardo de Chillida, Action Painting, Minimalisme en invloeden uit de Japanse en Koreaanse cultuur ontstonden verschillende benaderingen; van geometrische decoratie tot die van het vrije gebaar. Doorslaggevend en een constante in haar werk is het contrast van zwart Basaltglazuur en het wit en de transparantie van het porselein, hoewel de laatste tijd voorzichtig wat kleur wordt toegevoegd.

In de laatste 20 jaar heeft Bablok dunne, doorschijnende unieke vaas en bekervormen gemaakt. Heldere vormen als dragers van een krachtige decoratie. Het is schoonheid, charme en magie die haar werk typeert. 

Het werk van Karin Bablok is internationaal aangekocht en heeft meerdere prijzen gewonnen.

Leave a Reply