You are currently viewing KUDDITJI KNGWARREYE – Kunst Kan in Kaart Brengen

KUDDITJI KNGWARREYE – Kunst Kan in Kaart Brengen

Geboren: 1928
Overleden: 2017
Taalgroep: Anmatyerre
Land: Alhalkere, Utopia regio, ten noordoosten van Alice Springs
Medium: acryl op canvas en linnen
Onderwerpen: mijn land, Ankerre (EMU Dreaming)

Kudditji is de broer van de eerder overleden Emily Kame Kngwarreye. Kudditji Kngwarreye, een Anmatyerre ouderling en bewaarder van vele belangrijke dromen verhalen, heeft een verdiende reputatie als een vernieuwer en als een volmaakte kleurspecialist. Hij is actief aan het schilderen sinds 1986 (rond dezelfde tijd als zijn beroemde oudere zus) en heeft bijgedragen aan de transformatie van de inheemse kunstbeweging.

Het land van Kudditji, Alhalkere, ligt in de afgelegen Utopia-regio, op ongeveer 250 kilometer ten noordoosten van Alice Springs. Na een traditionele opvoeding en initiatie, paste Kudditji zich snel aan de westerse beschaving met een carrière als een hoog aangeschreven ‘stockman’. Hij werkte ook enige tijd in minerale- en goudmijnen die toen in de regio opereerden voordat hij schilderkunst omarmde.

De stijl waarin hij heeft gewerkt sinds 2003 staat bekend als de dump dump, oftewel dump dot, die beroemd werd door zijn zuster Emily. Hoewel de overeenkomsten tussen broer en zus er zijn, zijn de mooie, zachte en betoverende landschappen van Kudditji onmiskenbaar door zijn eigen handschrift. Zijn werken hebben een brede acceptatie en erkenning gevonden via zeer succesvolle solotentoonstellingen, met name in Australië en Londen.

Zijn schilderijen zijn romantische beelden van zijn land, accentueren de kleur en vorm van de aarde, het landschap, de diepte van de lucht, de emu Dreaming en de glinsterende zomerse hitte.

Leave a Reply