You are currently viewing KUNST KAN… KREUKEN, WENDEN EN KEREN – ANNE-WILL LUFTING

KUNST KAN… KREUKEN, WENDEN EN KEREN – ANNE-WILL LUFTING

Anne-Will Lufting

Het werk van Anne-Will Lufting berust op twee uitgangspunten: de fundamentele schilderkunst, waarbij het uitsluitend draait om de formele aspecten kleur, vorm, formaat en materiaal, en haar fascinatie voor vouwen en plooien in glimmende materialen. In de vorige eeuw ontstond binnen de schilderkunst de tendens om de functie van het schilderij te herdefiniëren. De schilderkunst werd doodverklaard en moest als het ware opnieuw worden uitgevonden. Anne-Will Lufting lijkt met haar beelden op die ontwikkeling in te haken door in haar onderzoek het geschilderde doek te ontleden en te analyseren. Wat is schilderen? Simpel gezegd: het aanbrengen van gekleurde pigmenten, de verf, op een doek. Lufting doet daar nog een schep bovenop. Het linnen of katoen van de drager heeft zij vervangen door zeildoek, en de spielatten door andere materialen die verschillend zijn van formaat en dikte.

Zeildoek is een stug en weerbarstig materiaal dat zich niet soepel laat vouwen en is na het beschilderen kwetsbaar. Dergelijke eigenschappen zoekt Lufting bewust op. Door zich te meten met het materiaal ontstaan verrassende wendingen die zij op voorhand niet had kunnen voorzien. Het materiaal ontsnapt aan haar wil. Dat is precies wat Anne-Will Lufting nastreeft: beelden maken waarbij perfectie en imperfectie vechten om schoonheid. In combinatie met het glimmende oppervlak ontstaat, gelijk als in een dans, een spel van aantrekken en afstoten. Wanneer het zeildoek om het object is gevormd wordt het beschilderd in kleuren die strak tegen elkaar worden aangebracht. Aangezien het zeildoek nergens een glad oppervlak raakt, vergt deze handeling om precisie en concentratie. Het eindresultaat prikkelt de verbeelding, omdat het zich beweegt op de scheidslijn tussen tweedimensionaliteit en driedimensionaliteit. Elk wandobject vertoont enerzijds kenmerken van een sculptuur en anderzijds die van een schilderij. Door de manier waarop Anne-Will Lufting beide componenten combineert bevraagt zij de schilderkunst opnieuw en opent de deur voor nieuwe mogelijkheden.

Emmie Muller, 2018

http://www.anne-will.nl/

CV Anne-Will Lufting

Anne-Will Lufting (1992) studeerde in 2017 cum laude af aan Academie Minerva te Groningen en is winnaar van de Drentse Talentprijs Cultuur 2019

Opleiding

2013 – 2017 Academie Minerva (cum laude), Groningen

2009 – 2013 Specialist Decoratie-restauratieschilder, Cibap, Zwolle

Exposities

2020 Hard zacht, K38, Roden

2020 Kreuken, wenden en keren, Kunst Kan…, Amsterdam

2019 Wintersalon IJskoud, Y2, Groningen

2019 Wintersalon, Galerie Noord, Groningen

2019 Galerie de Kliuw, Heeze

2019 DOES ZevenendZes, Laren

2019 Europa ZomerExpo, museum De Fundatie, Zwolle

2018 Aan het oppervlak, CBK, Emmen

2018 KEIK, Groningen

2018 Jong Talent # 2018, Galerie Ann’s Art, Groningen

2018 Lijnenspel, Galerie Pouleuff, Naarden

2018 Verf op doek, Groninger Forum, Groningen

2018 Aanwas IV, Galerie Noord, Groningen

2017 Jong Talent, Artphy, Onstwedde

2017 Eindexamenexpositie Perspectives, Academie Minerva, Groningen

Prijzen

2019 Drentse Talentprijs Cultuur

Leave a Reply