You are currently viewing KunstKantine

KunstKantine

GROEPSTENTOONSTELLING VAN ‘DE ZWEVENDE ZES’
4 SEPTEMBER – 3 OKTOBER 2021

Kunst Kan… heeft voor de maand september het collectief ‘De Zwevende Zes’, bestaande uit zes bevriende kunstenaars en aanstormende talenten, de gelegenheid gegeven de presentatieruimte naar eigen inzicht te transformeren in een kunstwerk en/of eigenzinnig presentatiemodel. De boodschap was, kortgezegd, ‘doe wat je wilt’ met als enig voorbehoud dat we de ruimte achteraf weer in de originele staat terug vinden.

De Zwevende Zes
De deelnemende kunstenaars Ricardo van Eyk, Rood Kok, Lennart de Neef, Jan Tromp, Rein Verhoef en Hilke Walraven maken gebruik van een atelierpand in Utrecht waarin ze zes ateliers hebben gebouwd. Een gezamenlijke ruimte van dit pand fungeert als ontmoetingsplek, een eigen kantine. Een ruimte voor grote beeldhouwprojecten, filmvertoningen, drank – en voedselconsumptie, muziek en algemene gezelligheid voor en na de klus.

De kantine
Een kantine, zo stellen zij, ‘is een plek waar gevierd, gepauzeerd en uitgerust wordt, waar leden van clubs zich verzamelen. Het wordt gerund door en voor leden, een locatie waar al generaties lang hetzelfde eten geserveerd wordt en de prijzen amper zijn gestegen. De kantine bevindt zich op zeer uiteenlopende plekken, met telkens dezelfde functie. Van bouwplaats tot kantoor, van lokale voetbalclub tot topsport locatie. Deze sociale ruimte is een constante factor, vertrouwd en eenvoudig. Tijdloos en tegelijkertijd altijd verouderd’.

Het collectief heeft voor de expositie bij Kunst Kan… gekozen voor een architectonische ingreep in de presentatieruimte rondom het thema ‘de Kantine’.

Een tijdelijke radicale ingreep met verontrustende telefoontjes van buurtbewoners tot gevolg.

Maar als individuele kunstenaars hebben zij natuurlijk ook ieder een eigen werkwijze en opvatting. Zo wordt vanuit verschillende invalshoeken het thema benaderd.

Bij Kunst Kan… zal er daarom zowel gezamenlijk als individueel werk getoond worden. Beeldend en conceptueel. Niet gebonden aan een bepaald medium. Verrassend en divers!

De tentoonstelling is mede tot stand gekomen met een financiële bijdrage van de Stichting Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 

Leave a Reply