You are currently viewing Michael Francis Podulke

Michael Francis Podulke

Michael Francis Podulke 
Mazeppa, Minnesota,1922 – Norden (DE), 1988

Werk van Michael Podulke was te zien op de tentoonstelling Presenteren, Fêteren en Vieren (januari 2020) Een groepstentoonstelling van kunstenaars die in de Jordaan wonen, hebben gewoont, gewerkt of ermee verbonden zijn geweest. De werken zijn nog deels verkrijgbaar.

Michael Podulke, de zoon van een Poolse vader en een Noorse moeder, is een Amerikaanse schilder die eind 1950 naar Amsterdam is gekomen. Hij vocht als parachutist in het Pacific-offensief gedurende de Tweede Wereldoorlog en overleefde op de Filippijnen 47 dagen in het oerwoud. Als oorlogsveteraan kreeg hij een beroepsopleiding aangeboden door de regering. Hij kon daardoor van 1946 tot 1950 aan de universiteiten van Chicago en Minnesota kunstgeschiedenis en kunsteducatie studeren.

Podulke had zich in 1952 als student kunstgeschiedenis ingeschreven aan de Universiteit van Amsterdam en  leerde daar Hans Jaffé kennen die moderne kunst doceerde en tevens conservator was bij het Stedelijk Museum Amsterdam. Jaffé had een zwak voor deze student-kunstenaar en verklaarde zich bereid de catalogus-inleiding te schrijven voor Podulkes eerste overzichtstentoonstelling die in 1962 werd gehouden in het Groninger Museum.
De voormalige kunstcriticus W. Jos de Gruyter, een van de vroegere pleitbezorgers van de Nederlandse realisten, was er directeur. Podulkes tentoonstelling werd vervolgens overgenomen door het gemeentemuseum van Schiedam, door De Beyerd in Breda en De Waag in Nijmegen. In zijn lovende inleiding noemde Jaffé Podulkes werk ‘een haast autobiografisch surrealisme’. Door zijn tentoonstelling en de aanbeveling van gezaghebbende kunstkenners als Jaffé en De Gruyter werd Podulke meteen een serieus te nemen persoon. Daardoor kon hij galerie Mokum (Amsterdam), waar hij de compagnon werd van oprichtster Dieuwke Bakker, al gauw op de kaart zetten als bolwerk van de figuratieve schilderkunst waar recensenten en verzamelaars rekening mee moesten houden.

In 1969 scheidden de wegen van Dieuwke Bakker en Podulke, na een conflict over de verdere koers van de galerie. Hij vestigde hij zich uiteindelijk in 1977 in het stadje Norden in het Duitse Oost-Friesland met zijn partner, de kunstenares Hildegard Peters.

In 1983 haalde hij de Duitse pers met zijn protest tegen de plaatsing op Norderney van een beeld van Heinrich Heine, vervaardigd door de vroegere nazi beeldhouwer Arno Breker.

Podulkes werk is wereldwijd vertegenwoordigd in belangrijke collecties. Daaronder het Stedelijk Museum in Amsterdam en het prentenkabinet van het Rijksmuseum in Amsterdam

Ecce Homo, 1951 (ets), € 650,-

Leave a Reply