KUNST KAN… ZET DE SCHIJNWERPERS OP HET WERK VAN JURRIAAN LÖWENSTEYN.
Löwensteyn (1971, Amsterdam) vergelijkt zichzelf wel eens met de uitvinder Willie Wortel, maar dan in de persoon van zijn vrolijke assistent Lampje. Een uitvinder die in dit geval experimenteert met analoge fotografie, met beelden als kruisbestuivingen tussen enerzijds projectie en anderzijds fotogrammen (waarbij slechts silhouetten/schaduwen worden vastgelegd) en luminogrammen, het ‘schrijven’ of ‘schilderen’ met licht zonder tussenkomst van een object.
CAMERA OBSCURA
Jurriaan Löwensteyn heeft hiervoor in zijn studio een enorme doka / camera obscura gebouwd waar je als mens met gemak in kunt staan. Deze gebruikt hij (soms met en soms zonder lens) op een geheel eigen wijze. Een camera waar het licht niet naar binnen valt, maar naar buiten. En buiten de camera in zijn studio hangt het papier klaar voor zijn prachtige, bijna abstracte en contrastrijke afbeeldingen op groot formaat. Fijne lijnen en zwart dat werkelijk zwart is. Werk met een krachtige grafische uitstraling.
LICHT
Löwensteyn werkt onder meer met objecten, glazen en vloeistoffen. Hij plaatst deze tussen lichtbron en lichtgevoelig barietpapier. Hij vangt het licht, speelt ermee en vindt, soms na dagen proberen, uitgewogen composities. Of het afgebeelde object is zelf de lichtbron. Want het is een proces met vele mogelijkheden. En een proces dat draait om een belangrijke constante in de beeldende kunst: het licht.
DE GEMENE DELER
Jurriaan Löwensteyn heeft begin maart 2021 met een performance onder meer gerefereerd aan zijn sinds kort overleden vader, de pionier in de Polaroidfotografie en de baanbrekende performancekunstenaar Ulay (Frank Uwe Laysiepen).
Deze performance, ‘De Gemene Deler’, die zonder publiek heeft plaatsgevonden in de ruimte van Kunst Kan… is deze week nog te zien bij Kunst Kan… Op de finissage van 25 april zal de film meerdere keren vertoond worden.