You are currently viewing Nieuw Belichten
Jurlow - Ziel - 2021 - 100x120

Nieuw Belichten

JURRIAAN LÖWENSTEYN
Kunst Kan… heeft de schijnwerpers gezet op het werk van Jurriaan Löwensteyn. Een kunstenaar die experimenteert met analoge fotografie, met beelden als kruisbestuivingen tussen enerzijds projectie en anderzijds fotogrammen en luminogrammen, het ‘schrijven’ of ‘schilderen’ met licht zonder tussenkomst van een object. Hij laat prachtige bijna abstracte en contrastrijke afbeeldingen zien op groot formaat.

Werk met een krachtige grafische uitstraling.

ULAY
Over de pionier in de Polaroidfotografie en baanbrekend performancekunstenaar Ulay (Frank Uwe Laysiepen,1943-2020) is inmiddels veel geschreven. Met een grote overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum staat hij momenteel volop in de belangstelling. Wereldberoemd is Laysiepen geworden door zijn samenwerking met de kunstenares Marina Abramović én als schepper van een imposant en zeer persoonlijk solo-oeuvre waarin het lichaam als medium een belangrijke plaats inneemt.

Aesthetics without ethics are cosmetics
‘Aesthetics without ethics are cosmetics’ was het motto van de compromisloze en zuiver voor de kunst levende kunstenaar die zichzelf in het middelpunt van zijn artistieke onderzoek plaatste, maar die ook het sociale engagement niet schuwde in spectaculaire acties. Een onderzoek naar lichamelijke pijn en erotisch verlangen, crossdressing en zijn mannelijke en vrouwelijke kant waren enkele van zijn belangrijke thema’s die hij middels performances, series aforismen en Polaroid-oerselfies met de wereld deelde. En via de zoektocht naar een gezamenlijk Ik (TheSelf) in de Relation Works, 12 jaar lang samen met partner Abramović, in een serie iconische performances.

Op de ultieme vraag of zijn existentiële zoektocht een antwoord heeft opgeleverd over zijn leven en identiteit moest Laysiepen uiteindelijk ontkennend antwoorden. ‘I just skipped the question’ (Ulay: A life in polaroid, 2016).

KUNST KAN… biedt ook andere werken van Ulay aan ter verkoop!

 

 

Leave a Reply