You are currently viewing Paul Wiegman
Zonder titel, 2007 (potlood op papier)

Paul Wiegman

Paul Wiegman
Groningen, 1962

Werk van Paul Wiegman was te zien op de tentoonstelling Presenteren, Fêteren en Vieren (januari 2020) Een groepstentoonstelling van kunstenaars die in de Jordaan wonen, hebben gewoont, gewerkt of ermee verbonden zijn geweest. De werken zijn nog deels verkrijgbaar.

Paul Wiegman is tekenaar, graficus en maakt ruimtelijk werk. Wiegman heeft ook medische illustraties gemaakt, geeft diverse workshops op het gebied van grafiek en tekenen en werkt als vakdocent handvaardigheid in het speciaal voorgezet onderwijs voor slechtziende en blinde leerlingen.

De ruimte in de tekening is vaak de illusie van perspectief; voorin alles wat groter en naar achter alles wat kleiner. Figuur en achtergrond duidelijk van elkaar gescheiden. Dat dat ook ook anders kan is een vraag die centraal staat in het werk van Wiegman. Ruimtevormende en ruimte definiërende kenmerken zoals grenzen, binnen en buiten en vorm en volume in een tekening, in het tweedimensionale oppervlak, worden onderzocht.

De lijn wordt een zelfstandig element tegen een eindeloze (witte) ruimte, een gesloten lijn wordt een vorm met een binnen- en een buitenkant, elke vorm heeft een tegenvorm en tussen twee vormen zit een derde verstopt. Afdekken, de perspectivische ruimte manipuleren, spelen met voor- en achtergrond en de werking van vorm en kleur op de architectonische ruimte zijn enkele voorbeelden. De tekening, het blad, als ‘object’ beschouwen en het ruimtelijke werk als een tekening in de ruimte zien levert weer meer mogelijkheden op.

Zonder titel, 2007 (potlood op papier)
Zonder titel, 2007 (lood)
Deur, 2000 (beton, deurmat)

Leave a Reply