You are currently viewing Zichtbaar Maken – Moengo 2/3

Zichtbaar Maken – Moengo 2/3

Pieter Joost (PJ) Bruyniks
Pieter Joost (PJ) Bruyniks (Amsterdam 1962) noemt zich een ‘constructor of things’.

Voordat hij begon met zijn verblijf bij Tembe Art Studio in Moengo in 2017 heeft hij een projectplan gemaakt voor zijn aanvraag om in Moengo een werk te maken. Dat voorstel heette toen: Een zeer lokale versie van een zeer globaal fenomeen.
Dat globale fenomeen zijn de ruiterstandbeelden die je overal in de wereld ziet.

Voor het lokale gebeuren dacht hij aan twee varianten:

1. Het vervangen van de ruiter en het paard door lokale dieren en lokale beroemdheden. Daarbij dacht hij toen aan bijvoorbeeld een riviergod die rijdt op een sprinkhaan, of een lokale sportheld op een papegaai. Of andersom: een aapje op een schaafijsverkoper.

2. De andere mogelijkheid was om alleen de contouren van een ruiterstandbeeld te nemen en binnen die contouren een beeld van een lokaal fenomeen te maken.

Met deze gedachten ging Bruyniks naar Suriname, naast zijn kennis en ervaring sinds zijn twintigste om pom te maken die Surinamers kon verrassen.

Wat en hoe hij een standbeeld in Moengo heeft gemaakt verteld Bruyniks op zondag 11 juli bij Kunst Kan.. Ook waar dit beeld nog meer toe heeft geleid en wat zijn geheim voor zijn verrassende pom is!

Moritz Ebinger
De Zwitserse kunstenaar Moritz Ebinger (Bern 1968) is bekend om zijn tekeningen, sculpturen, installaties en radioprogramma’s. Ook in de publieke ruimte kom je zijn werk tegen, bijvoorbeeld een muurtekening bij de bibliotheek in Maassluis en de Hydra, een sculptuur in de fontein van het Rietveldpark in Rotterdam. 
 
Ebinger was onderdeel van het Moengo beeldende kunstfestival met onder ander Yair Callender, Raquel van Haver, Ton Zwerver, Dirk van Lieshout e.a. Hij raakte gefascineerd door het Marowijne gebied en keerde terug, maakte een installatie in een vervallen zwembad en deed onderzoek naar de illegale houtkap en documenteerde dit met tekeningen en filmopnames. Moo Lati is het resultaat van deze tweede residentie en onderzoek.
 
Zondag 11 juli zal Ebinger over zijn avonturen vertellen en misschien ook over zijn fascinatie met goud; mi fen’na Gowtu, over Goud en Kunst.
 

Leave a Reply